28 mars 2018
19:15

Önnereds IK

Referat: Fröjdens FK - Önnereds IK

Efter en lång och framför allt kylig försäsong var det äntligen dags för det vi alla väntat på, seriepremiär. Detta mot Önnereds IK, ett duktigt och fysiskt lag som vi förra säsongen kryssade mot i båda mötena. På förhand förväntades en tuff och jämn match. Dagen till ära spelades matchen dessutom på ett soligt Valhalla, där alla nio åskådare fick lyxen att beskåda matchen från en riktig läktare. Trots bortfall på en del duktiga spelare kunde en full och stark matchtrupp mönstras. Laget såg ut som följande:

Rickard
Albin-Ludvig-Philip-Niclas
Mattsson-Calle
Magnus-Sävenek-Bäckis
Naser

Bänk: Tenenbaum, David J, David S, Abdoul, Jonathan S

Matchen blåses igång och efter några minuter är det Fröjdens som tar tag i spelet. Vi hittar hyfsat bra i pressen mot Önnered och flyttar bollen bra mellan oss. Trots detta tar Önnered ledningen efter 12 minuter. Efter en hörna dimper bollen ner hos en motståndare utanför straffområdet, denne skickar då in bollen mot mål och efter en skarvning senare är 0-1 ett faktum.

Fröjdens deppar inte ihop, tvärtom höjer vi bolltempot och tar ett ännu starkare grepp om matchen. Med tålamod flyttar vi bollen mellan oss och anfaller med variation. Det fina passningsspelet gör att vi trycker vi Önnered på deras planhalva samtidigt som vi alltid hotar på djupet med Magnus och Naser. Vi kommer ofta runt på vår högerkant med just Magnus och dagens högerback Albin som med sin löpstyrka frejdigt fyller på i offensiven. Flera gånger lyckas Bäckis vika in från vänsterkanten för att sedan hitta Albin som har fri gata när Önnered inte hinner flytta över. Genom bland annat detta och en del bollar mot Naser skapas en chanser men något mål görs inte. Vår hetaste chans får Magnus från en något snäv vinkel, framspelad av Sävenek avlossar Magnus ett skott som målvakten fint räddar men returen går tillbaka och även andra skottförsöket räddas. Hade inte den gode Magnus tvingats skjuta med högerfoten hade vi nog haft 1-1, men cred till Önnereds målvakt som gör en grym dubbelräddning.

Fröjdens fortsätter dominera och efter 34 minuter kommer äntligen kvitteringen. Efter en för första halvlek typisk sekvens av fint passningsspel som dragit isär Önnered och öppnat upp ytor får Mattsson bollen på mitten och hittar ögonkontakt med Naser, båda vet vad som skall ske och Mattsson lägger en perfekt boll över backlinjen och Naser kan peta in Fröjdens första mål för säsongen. Resten av halvleken fortsätter likadant, vi skapar chanser men får tyvärr inte in bollen. Ska även sägas att Önnered skapar en och annan chans efter kontringsspel. Domaren blåser till halvtid, 1-1.

I inledningen av andra halvlek är känslan fortfarande god och vi skapar direkt en farlighet när Magnus snyggt nickskarvar till Bäckis som försöker sig på en lurig lobb, tyvärr utanför mål denna gång. Efter detta går solen ner och mörkret infinner sig på Valhalla. Detta får på något sätt symbolisera hur vi tyvärr tappar det fina spel vi visade upp tidigare i matchen. Önnered kommer tightare in på oss och börjar med sin fysik vinna boll. Genom tyngd och fart börjar nu istället Önnered dominera. Vi har svårt att finna lösningar på deras presspel och gång på gång kommer motståndet nu förbi på kanterna och kan servera farliga inspel. Samtidigt som vi nu slutar skapa målchanser åt motsatt håll. Resten av matchen fortsätter i den takten men Rickard står för bra ingripanden och Önnered bränner några chanser. Det är först i 83:e minuten det matchavgörande målet kommer, undertecknad står för en svag passning som bryts och efter en klinisk omställning gör Önnered 1-2. Fröjdens försöker efter detta trycka upp för en kvittering men lyckas inte skapa något farligt. Årets första match slutar med förlust. Tungt.

En match där lagen har varsin halvlek. Solklar dominans från Fröjdens i första och detsamma gäller för Önnered i andra halvlek. Sett till chanserna som skapades i andra halvlek är det rättvist att Önnered till slut fick in en boll men samtidigt borde vi gett oss själva minst en bolls marginal efter den fina första halvleken. Att vi inte lyckades gå in till halvtidsvila med ledning känns såklart surt och onödigt nu i efterhand. Vi får istället ta med oss det fina spel vi visade upp, första halvlek var vår bästa under hela 2018 och med sådant spel kommer vi vinna många fotbollsmatcher i den här serien. Förhoppningsvis lossnar det hemma på Heden den sjunde april då vi tar emot SK Argo. Väl mött då!